Girlpower! « Madeleine Gauffin Girlpower! – Madeleine Gauffin

Girlpower!

Makten över ditt eget liv….
Till min spalt i Svenska Dagbladet kommer det många frågor från kvinnor i olika åldrar. Många många handlar på olika sätt om kvinnor som gett bort makten över sig själv och lämnat över den till en man eller till kollektivet män. Oron över att inte vara snygg, smart och bra nog är överhängande. Oron över att inte vara älskad…
Tänk, bara tänk om X inte tycker jag är tillräckligt rolig, snygg, smart, gullig, omtänksam, förstående  och så vidare….
Kvinnor oroar sig i stor utsträckning för att inte vara tillräckligt X Y Z och därmed inte behaga en man eller Mannen.  Och gör man inte det, behagar alltså, är man dömd till ett liv i ensamhet, säger orosmonstret. Man kan bli överdrivet fokuserad på sitt yttre och ha svårt med att dosera träning och ätande. Man kan känna ett behov av att klä sig utmanande och på så vis locka till sig män och få bekräftelse på att man är eftertraktad coh därmed känner man sig värd något. Man blir någon när någon ser en. Utan den andres blick är det som att man inte finns.
Andra brev handlar om kvinnor som väntar och väntar på att en man ska bli så där hon vill att han ska vara. Om han bara vore lite mer romantisk. Om han bara vore lite roligare. Tänk om han kunde vara mer social. Om han bara kunde vara lite mindre arg och lite oftare snäll. När det inträffar att mannen ifråga blivit så där hon vill att han ska vara DÅ kan han bli mannen för henne och allt är frid. Då kan han ta hand om henne och älska henne så där hon alltid längtat efter. På det där viset som ingen har älskat henne.
Så finns det kvinnor som väntar vid telefonen. De väntar på ett sms, ett telefonsamtal eller vad som helst som ger en kontakt till Honom. En kontakt som förbinder henne med Honom. Så hon slipper känna sig ensam och som att ingen vill ha henne. Väntan kan bli febril och plågsam. Hon har svårt att fokusera på annat än att Han hade ju sagt att han skulle ringa. För det sa han väl? Att han skulle? Eller misförstod hon det?
Enormt kompetenta kvinnor kan i en ny relation till en man plötsligt hänga upp sin existens på det där telefonsamtalet. Kommer det blir lättnaden outsäglgt stor men bara tills den nya väntan tar över. Hon är bara trygg när kontakten är där. Så fort luren lagts på så byggs väntan på nästa kontakt upp.
Att ha det som beskrivet ovan innebär att man lämnar över makten över sitt eget liv till någon annan. Istället för att fokusera på  mig, mitt, mitt liv, min kreativitet, mina väner, mina barn, mina intressen blir kvinnan av sig själv reducerad till ett objekt. Som ska finnas till hands. Redo. Ifall ifall.
Det finns en rad förklaringar till varför kvinnor blir objekt och inte subjekt i sina liv. Det främsta handlar förstås om att samhället är ett patriarkalt dito och att kvinnor i stor utsträckning förväntas bygga mäns egon och boosta desamma så mycket de orkar. På så sätt blir mannen subjekt både för kvinnan och för sig själv. Och kvinnan blir reducerad till ett objekt för dem båda.
En annan kompletterande förklaring till kvinnors överdrivna väntande på bekräftande och godkännande tecken från mannen handlar om anknytningsmönster. I den mycket intressanta boken ” Attached” av Rachel Hell och Amir Levine beskrivs de olika anknytningsmönster som vi har med oss från barndomen. Tre tydliga mönste urskiljs och beskrivs ingående. Ett heter ängslig/orolig anknytning, ett annat heter trygg anknytning och det tredje heter undvikande.
Har man ett ängsligt mönster för att knyta an i viktiga relationer tappar man bort sig själv och anpassar sig till den Andra.  Man blir fokuserad på vad den andra vill ha, hur han/hon vill ha det, man är inkännande och empatisk men har lätt för att tappar bort sig själv och göra sig till just ett objekt.
Du som är kvinna!
Dags att ta tillbaka makten över dig själv. Dags att stå upp för dina behov och hur du vill ha det även om din kille/man vill något annat. Även om han blir sur, arg, besviken mm så står du fast vid det du vill.
Det är dags att du blir  subjektet i ditt liv.
Vad vill du? Hur vill du ha det? Vem vill du vara med? Vad längtar du efter?
Vad gör du för den förbannade husfridens skull? Vad går du med på för att inte väcka sovande björnar?
Sluta kompromissa bort ditt liv. Bygg din egen självkänsla – det lönar sig bäst.
Hoppas du på att din partner ska bli bättre det vill säga som du vill att han/hon ska vara?
Glöm det. What you see is what you get. Gör dig inga illusioner. Släpp förhoppningar och förväntningar.
Väntar du vid mobilen så där oroligt och förhoppningsfullt?
Lägg ner det. Ring själv, tala om hur du vill ha det eller skippa killen som inte hör av sig, inte kommer, inte finns där för dig. Han lär inte ändra sig. Mirakel sker sällan.
Girlpower.

img_4694_56a0011fddf2b36f13688cac
Go for it!