Lite om mig « Madeleine Gauffin Lite om mig – Madeleine Gauffin

Lite om mig

img_4823_5601bf992a6b225d7b888fd8

Sedan många år arbetar jag som privatpraktiserande psykolog och psykoterapeut i Uppsala.

Det är ett arbete som handlar om att möta människor som är i någon slags olycklighet med sig själva och sina liv.

Bekymren kan se mycket olika ut men vi är så lika vi människor så våra reaktioner vid svårigheter ser ändå rätt likartade ut.

De flesta behöver möta sina rädslor och hitta modiga vägar att gå bortom dem.

Jag medverkar varje vecka på Svenska Dagbladets idagsida där jag svarar på läsarfrågor kring våra liv och jag förekommer i intervjuer i tidskrifter samt i radioprogram.

Den karta jag fick med mig från min egen uppväxt stämde inte med verkligheten. Den hade inte märkt ut grund och skär och ändå fortsatte jag att försöka navigera utifrån den under många år. Jag gick förstås på grund alldeles för ofta.

Tills jag började så sakta förstå att den var helt fel.

Jag fick börja rita min egen karta utifrån den jag på riktigt var och är och då började livet te sig bra mycket skönare att vara i.

Lättare och flowkänslan infann sig allt oftare.

Så här ska det ju vara!

Feminist blev jag redan som tonåring eftersom jag

tidigt förstod att detta att vara kvinna var som ett enda stort medberoende i en patriarkal värld.  Och att det vedertagna tvåsamhetslivet inte passade mig alls.

Ändå var jag tvungen att prova mig fram och finna att det ofta handlar om kvinnans anpassning till mannens nivå i allmänhet och till mannens förmåga till jämställdhet i synnerhet. Kompromissandet av sig själv blir alldeles för stort alldeles för ofta. Själen vissnar ihop i fel tvåsamhet.

Min livsgnista har fört mig åt olika håll. Jag har drivit inredningsaffär, varit chefredaktör och frilansjournalist, bott utomlands i längre perioder, lärt mig olika språk och arbetat med kläddesign.

Att våga ta skuttet, även om hjärtat slår hårt, är stort och gör att man mår så mycket bättre!