Livskraft i Simrishamn! « Madeleine Gauffin Livskraft i Simrishamn! – Madeleine Gauffin

Livskraft i Simrishamn!

img_4869_5601c810e087c331fd30dd23

Vi har känt till varandra i många år. Hela fjorton år är det sedan jag köpte ett litet hus av Jaennine Olesen som då var fastighetsmäklare i Simrishamn på undersköna Österlen. Vi har sedan dess stött ihop lite då och då och framför allt på Friskis och Svettis där Jaennine kör Sveriges bästa spinningpass.

Henne skulle jag vilja bli närmre bekant med, har jag tänkt många gånger men inte tagit mig tid.

Men denna dag i juli träffas vi för en lunch i Apotekarens trädgård, medelhavträdgården som blivit en vacker oas i staden.

Jaennine startade Friskis i Simrishamn 1989, är numera ägare av fastighetsbyrån med enbart kvinnliga anställda och sedan något år är hon kommunfullmäktige i Simrishamns kommun.

Hon är en person med lyskraft utöver det vanliga och med en energi som känns rent fysiskt. Målmedveten, insiktsfull, smart, stark och glad.

Nu har vi pratat oavbrutet i två timmar om enbart viktiga saker…

Låt mig summera och formulera frågor kring det vi pratat om.

Vad driver dig i livet?

–       Det är så många saker. Lusten till livet och utvecklingen. Mod och rättvisa. Måste också vara där energin påverkar positivt. Anpassar mig inte till tokigheter. Målmedveten.

Vad har du tänkt genom åren för att komma dit där du är nu?

–       Att utveckla och förändra om det har behövts. Vi behöver inte förändra om inte behovet finns. Jag har bestämt mig för att så ofta som möjligt vara i mitt bästa läge och det ger mig svaren. Jag funderar aldrig på hur välkänd jag är. Jag gör vad som ska göras och finns där det behövs och jag vill! Ledstjärna: Självdistans, mod och godhet. Tror jag själv är min bästa och mest kritiska ledstjärna.

Vad tror Du på?

–       Ett liv efter detta jordeliv? Kärlek. Generositet. Jag har alltid trott på min egen förmåga. Alltid medveten om att jag väljer själv. Äger min egen väg.

Du har tre barn, två vuxna och en liten på 9 år. Jag vet att du har ovanligt kloka tankar om barn, anknytning och om att vara förälder. Berätta!

–  Anknytningen tror jag är en stor del till våra barns möjlighet till närhet, sårbarheten och ta emot och ge kärlek. Jag har tre barn, alla olika och därför har jag också bemött dem på olika sätt. Gränser, mycket kärlek, ömsesidig respekt och en ständig träning i att försöka förstå hur jag bäst kan möta dem. Det finns massor av bra litteratur för oss vuxna. Har aldrig bett mina barn vara ”budbärare” med information. Alltså om rummet ska städas eller det är mat eller att datorspelet är över, då är det jag som ger den information. Ställer inte barnen emot varandra i vardagen med enkla saker som kan bli en liten konflikt mellan barnen. Har alltid haft en stor innerlig kärlek som har hjälpt mig att vara klok mot barnen. Är också alltid uppriktig med livets alla nyanser, är jag ledsen så visar jag det, är jag trött säger jag det etc. Har lekt lekar som inte gjort barnen rädda eller oroliga. Typ skrämma och lekar om mörker på ett negativt sätt. Har ofta suttit en stund med barnen på kvällen så vi kan summera dagen och vår säng har alltid varit välkomnande mot barnen som vill sova hos oss en stund för de har behovet just då. Det kan även en 18 åring ha.

Och berätta om hur du ser på invandrarfientliga partiers framfart i Europa i allmänhet och i Sverige i synnerhet!

–  Jag ser att vi har mycket att ge. Vi måste ha mod att stå emot förtryck av alla slag. Skulle absolut kunna gömma en flykting i min källare för att vårt system tyvärr inte är mänskligt! Vi behöver jobba mycket mer med integrationsfrågorna och ta de på allvar. Inte som nu, släcka bränder och inte se att vi har med människor att göra. Ibland tror jag att några människor tror att om man är född i ett annat land har man inte samma rättigheter till likabehandling? Hur kunde det gå så snett? Vi behöver varandra och den klokskap vi bär på. Förstår inte heller varför vi i Sverige inte kan se hur bra vi har det jämfört med så många andra i världen? Att dela på brödet är en självklar gärning och som gör oss lyckligare. Här måste vi fortsätta resan för den går i snigelfart vad gäller hastigheten på integrationen. Girighet är en av de sju dödssynderna.

Du anställer bara kvinnor på byrån. Jättebra, tycker jag och gissar hur du tänker. Kan du prata lite om hur dina idéer kring det går?

–       Jag har från start aldrig tänkt på att bara anställa kvinnor. Jag tror på människan och är könlös i den delen! De kvinnor i detta sammanhang har varit bättre på är sin syn på uppdraget som mäklare. Där har det i mitt möte med nya mäklare varit kvinnor som har visat styrka, mod och engagemang! Det sista är helt avgörande.. Jag kan inte med bestämdhet säga att detta bara är kvinnliga egenskaper men i mitt möte har det avgjort.

–       Sen kan jag ibland fundera på om alla män är intresserade eller ens kan styras i en organisation med kvinnlig ledare? När vi anställer mäklare finns det lite frågor som ställs. Vad är drivkraften? Varför vill Du jobba på Fastighetsbyrån? Vad betyder det att arbeta i ett team?… Där svarar många, oftast män, pengar eller vill vara på den största firman för då tjänar man mest pengar och i ett bra team för då tjänar man mest pengar. Jag tycker pengar är helt fantastiska men det har aldrig varit min drivkraft. Om pengar är drivkraften brukar det inte vara för att man är den mest generösa person utan för att samlandet på saker eller kapitalvaror driver mig. Eller bara ett fett bankkonto?

Du är spinningledare på Friskis. Hur tränar du?  Tankar kring livsstil och välmående?

–    Jag startade Friskis 1989, då var jag jympaledare och synkade snabbt vilka som kunde vara med på tåget och sitta i första vagnen, den som drar. Fick snabbt till oss ett bra gäng som gillade idén, så som allt startar. Jag är uppväxt i en familj med morfar som ideell i korpen. Tror mig sett honom komma hem många dagar och vara så lycklig, lycklig över att ha levererat och fått tillbaka så mycket glädje inga pengar! Det har alltid varit en självklarhet för mig att göra saker för att jag vill och drivkraften är inte pengar utan så mycket annat som detta ger. Forskningen säger att vi som utför ideellt arbete är lyckliga människor. Herre jisses vad jag är lycklig. Alla timmar jag är spinningledare skänker jag med glädje till föreningen. Inget kan mätas med vad jag får tillbaka av alla motionärer. Min tanke kring träning är att bli lycklig av människorna, musiken, sammanhanget, frigöra endorfiner, få en stark kropp, träna mina gränser och få snicksnack i stretchen.

–       Min livsstil är superenkel;  äta gott, och lagom, i sällskap och dricka i lagom mängd. Allt blir tokigt om man är extrem oavsett åt vilket håll. Det som möjligen kan trigga mig är de som söker sig till en ideell organisation men på vägen glömmer de vad just ordet ideell innebär?? Det är aldrig att ringa någon annan och säga varför är inte detta fixat? Det kan ju bero på att vi tillsamman måste fixa? Vi alla måste bidra. Därför är vår fina förening så bra på att självsanera sig. Ibland tar det lång tid men det handlar oftast om min berömda otålighet. Om man vill något med sitt liv: Jag tror att viljan till något finns i oss alla. Vi har olika drivkrafter, genetisk arv och miljö! Om man tar reda på vad som är viktigt för oss, var är jag i mitt bästa läge. Följ upp och se om svaret över tid blir detsamma. Därefter kan man sortera, ha människor omkring sig som ger energi och som tro på mig, typ en ”hejarklack” Det skulle vi alla bli lyckliga av. Lycka och medvetna val blir oftast bra!

Vad gör du vid motgång?

–       Processar, sover dåligt, rannsakar mig själv, ställer frågor till mig själv och min omgivning, ber mina nära vänner om råd. Summerar och gör upp med motgången och inom en snar framtid har jag en ny plan.

Vad är du rädd för i livet?

–       Typ döden, i alla former men främst mina fina barn och Mark! Märkligt då jag tror på ett liv efter detta!? Eftersom jag är grymt sensitiv har jag alltid närhet till smärta och sorg. När någons barn går bort eller när alla orättvisor blir tydliga för oss. Jag gråter varje vecka flera gånger för vad andra människor måste utstå! Jag gråter oftare av glädje vill jag då påminna om.

Nya utmaningar vilka är de nu för dig?

–       Jag drivs av utmaningar. Jag har just nu fullt upp med de val jag redan gjort! Jag får utmaning i min politiska gärning., varje dag. Kraven på mig ökar också eftersom vi är så ”satans” duktiga på byrån och det är en utmaning i sig. Sen har jag ju läst till coach och mitt människointresse har ju inga gränser. Jag har nog mig själv som den största utmaningen..

–       Sen har jag en andlig sida, det ser jag som en spännande utmaning. Har ännu inte valt att fördjupa mig nämnvärt i den. Den gör sig påmind… Sen måste jag säga att jag ser en utmaning i att få alla människor att se sin egen styrka och kapacitet. Att välja sina vägar för att kunna möta allt gott som finns. Jag måste vara mig själv sann för att möta ”rätt” människor och få de relationer jag förtjänar. De som stannar kvar eller inte gör nya val i livet har sannolikt inte sett till sitt eget värde. Om vi inte ser det egna värdet kan vi aldrig möte någon annans värde. Fundera på varför vi inte kan lyfta blicken och se vad som bjuds?

Vad längtar du efter?

–       Jag kan absolut ha önskningar och många av dem blir min verklighet. Önskningar är en aktivitet och då jobbar jag mot det önskade målet. Nu är det en bostad till Axel som skall läsa på juristprogrammet i Umeå. Sen är det ju förstås en önskan att vi alla lever ett liv utan förtryck, elakheter, respektlöshet och fattigdom. Där gör jag olika insatser för att hjälpa. Jag delar med mig och hjälper de som jag kan, både i min omedelbara närhet men också mitt fadderbarn på flykt i Afrika. Jag hjälper ganska mycket

Jaennine Olesen

Familjen består av tre barn – Axel 20 år, Hugo 19 år och Vera 9 år.

Gift med Mark.

Bor i Simrishamn

Fastighetsmäklare. Coach.  Fritidspolitker.